打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 新手又有少少問題想問下

5樂點

1.   神聖守護石話防止失敗而下降/歸零, 咁即係強化絕對唔會下降/歸零?= =
      定係只係減低下降/歸零的機會?

2.   取消左把武d屬性,有冇得拎番d晶?

3.   除左武其他部份沖爆擊係未一定要高魔呢?

謝謝!

最佳答案

查看完整內容

1.樓主沒有理解錯誤,就是字面上的意思 強化絕對不會下降及歸零,但強化失敗會有 [強化下降 強化歸零 強化不變 裝備破壞]四個結果 請想像一下另外的兩個可能性 2.不能取回,不然暗晶可不會這麼費了 順帶一提,假設第一次屬性是水屬,用了10粒...第二次是暗屬,30粒 即使取消了水屬性,再重新加入水屬性甚至其他屬性,也必需要使用30粒晶石 3.爆擊這數值,應該說所有的數值也是可以用任何魔法石刷出來,只看機率是否能刷出來 據個人經驗來看 ...
回復

1.樓主沒有理解錯誤,就是字面上的意思
強化絕對不會下降及歸零,但強化失敗會有
[強化下降 強化歸零 強化不變 裝備破壞]四個結果
請想像一下另外的兩個可能性

2.不能取回,不然暗晶可不會這麼費了
順帶一提,假設第一次屬性是水屬,用了10粒...第二次是暗屬,30粒
即使取消了水屬性,再重新加入水屬性甚至其他屬性,也必需要使用30粒晶石

3.爆擊這數值,應該說所有的數值也是可以用任何魔法石刷出來,只看機率是否能刷出來
據個人經驗來看,身上裝備強化值在+5至+6的情況下,使用普通魔法石能刷出的數值分別是
HP+2% 4%
命中+2% 4%
跳躍+3% 6%
移動+3% 6%
回避+1% 2%
攻速+1% 2%
爆擊+1% 2%
物魔攻+2至20
物魔防+2至...8(物魔攻防通常是放棄的數值,所以在沒很注意的情況下,數值的收集也不是很清楚
覺醒時間+1秒 2秒
覺醒集氣速度+2%至6%

而武器的強化值在+5至+6的情況下,能刷出的普通魔法石效果為
HP+4% 6%
命中+4%至10%(這個的最高值是否10%,還要進一步收集數值,個人最高是10%
跳躍+6% 12% 15%
移動+6% 12% 15%
回避+3% 4% 5%
攻速+3% 4% 5%
爆擊+3% 4% 5%
物魔攻+20至100
物魔防+20至100(跟裝備的數值一樣,數值收集不是很清楚...
覺醒時間+1秒 2秒
覺醒集氣速度+2% 4% 6% 8% 10%

以上是普通魔法石能洗出的效果,當然會有些細的偏差,但還是能作出參考
而高級魔法石能洗出的效果將有機會刷出最大值,分別為
HP6%
命中12%
跳躍18%
移動18%
回避6%
攻速6%
爆擊6%
物魔攻225
物魔防125
覺醒時間3秒
覺醒集氣速度12%

雖然資料很多,但請耐心看完...
回復

1. 係

2.拎唔返

3.唔一定
回復

1.佢係會失敗既..但係就唔會降低/爆
2.你取消左係冇得拎番d晶
3.唔係一定要高魔..只係睇運,你+7上就易沖好多
回復

1.味用個,所以唔知
2.係冇得
3.唔一定,你有運就得
回復

1.樓主沒有理解錯誤,就是字面上的意思
強化絕對不會下降及歸零,但強化失敗會有
[強化下降 強化歸零 強化不 ...
神秘的冷燕 發表於 14-8-2010 12:35

哇= = 好詳盡阿
係+5/+6情況下,係未姐係月高強化等級衝的%有影響?= =
因為我把+6厄武沖極都係4.4.4爆= = (用高魔沖)

================================

強化不變反而唔怕= = 破壞又要收金整番
唉= = 有10舊石係手,沖唔沖好呢
回復

哇= = 好詳盡阿
係+5/+6情況下,係未姐係月高強化等級衝的%有影響?= =
因為我把+6厄武沖極都係4.4.4爆= =  ...
FaiAmigo 發表於 14-8-2010 13:18

樓主的厄武沖成這樣,我相信只是運氣問題了,因為我家雷文的武器也是+6
用普通魔法石也能上5%爆擊
另外高強化數值所能刷出的魔法石效果也是機率性,打個比方
+6武器能刷6%爆擊的機率是10%的話,+10武器就是30%
當然,這個機率是打個比方而已,不是實際的機率
回復

樓主的厄武沖成這樣,我相信只是運氣問題了,因為我家雷文的武器也是+6
用普通魔法石也能上5%爆擊
另外高強 ...
神秘的冷燕 發表於 14-8-2010 17:44

oh no!= =
我高魔先沖得4爆
認真唔夠運

岩岩買左10粒守護石 , 10次都無變化= =
回復

fa 請上msn/巨商
回復