查看: 32369|回復: 64
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] '' - 中四級程度通識 - 不定時更新'' .

本帖會在星期二更新''
請大家多多支持本帖...^

我見大家都好多問題比大家回答..
搞到我自己都想出一些題目比大家..
我就每星期都更新題目比大家啦..

資料一我在網上找不到..
就自己影相啦...!!
希望大家見諒吧''

呢次中四級程度小活動問題就係:
                 - 香港中學生對香港人特質與中國人特質的理解 -

資料一:

資料一:
                                                   認同 (%)
句子  /  年份20032004
我認為自己是香港人.87.4%87.7%
我認為我愛香港.81.3%83.7%
我認為自己是中國人.72.4%76.2 %
我認為我愛中國.54.4%62.1 %
我因香港回歸中國而覺得高興.52.5%60.6 %

呢次討論題目係:
1:就資料a所示,比較受訪中學生所理解的香港人特質與中國人特質?
2:就資料b所示,香港中學生的國民身分認同在2003年至2004年間有什麼轉變?

金日出2條問題.
因認程度問題
都唔係好深的.
希望大家多多支持和可以認真回答問題啦...^

---------------------------------------------------------------------
因為呢個係小活動黎..
出一條問題比大家就算啦..
希望大家多多支持...
下星期都會更新問題的..

因為我唔係版主..

有些我覺得好的回答都不能加分.

希望大家見諒吧...-,-

-----------------------------------------------------------------------

評分

參與人數 1樂點 +40 收起 理由
andykwok123321 + 40 精品文章

查看全部評分

回復

轉左你bo
我認為學者講得岩
因為..97年d漫畫畫質好到睇唔一到
如果d人係因為睇漫畫而打人真係唔信lo
e家d漫畫包羅萬有
唔通見到有人係街出火球(火影)又關漫畫事?
或者有人用人體鍊成(fa)又閞漫畫事?
再唔係有隻貓係街度講野仲要就街飛(妖尾)又閞漫畫事?
d人強姦,打人又閞一句很黃很暴力事?
google比中國d人入插唔通有人係2次元d人搞事(洛克人)?
所以唔可以屈得就屈,屈哂落漫畫度
我夠成日睇漫畫啦~又唔見我就街出毫火球燒人~用人體鍊成鍊反孫中山出來~用奧米加炮射爆地球~又唔見我用火拳來打人~~又唔見我爆尾獸出虛狗炮射人~~~~ ....我傻了
綜藝而言 漫畫在日常生活中,漫畫中的招式根本冇可能係現實生活發生.所以話睇漫畫殺人根本就係亂講,冇根冇據

ps.答左有分比就好啦

評分

參與人數 1樂點 +30 收起 理由
櫻花之臣 + 30

查看全部評分

回復 支持 反對

答係有答,不過你只係不停咁舉動漫既例子,講左成匹布都只係一個論點,仲要欠說服力.
考試時,我都唔知你可以點寫返出黎,而我深信咁答唔會合格囉.
回復 支持 反對

答係有答,不過你只係不停咁舉動漫既例子,講左成匹布都只係一個論點,仲要欠說服力.
考試時,我都唔知你可以點 ...
[S]【YU】 發表於 24-1-2010 02:22 PM
這個我同意
一大段文字 最後的一句才是重點= =
回復 支持 反對

好小人回帖...-,-
想想開唔開新題,,,

回覆去到10的時候就會開新題.
回復 支持 反對

考試果陣
就會用反沈迷網路遊戲會帶來既禍害
通識唔溫書靠吹真係唔點
回復 支持 反對

考試果陣
就會用反沈迷網路遊戲會帶來既禍害
通識唔溫書靠吹真係唔點
wong87 發表於 15-2-2010 16:04

多謝回覆..^
去到10回覆..
更新題目
回復 支持 反對

我會做更多野,令呢個版多d人流嫁啦(加油努力~!
回復 支持 反對

我會做更多野,令呢個版多d人流嫁啦(加油努力~!
andykwok123321 發表於 19-2-2010 14:52

-2回炸..
+油啦大家...^
回復 支持 反對

唔小心回多左1次.
-----------------
唔好浪費佢囉..
依家上網找找資料.
用黎更新題目先..
希望大家多多支持...@@
回復 支持 反對