查看: 17047|回復: 44
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手上色疑問

我想問個先後次序係點  [[bao_03]]

Mr.Color油性樹脂漆
Mr.thinner
Mr.Surfacer 1200 < 噴灰
Mr.Super clear < 消光
Tamiya 琺瑯油 < 滲線

有咩係唔需要 / 留左ge [[bao_50]]  

用手塗 / 噴罐 邊種好
回復

我想問個先後次序係點  []

Mr.Color油性樹脂漆
Mr.thinner
Mr.Surfacer 1200 < 噴灰
Mr.Super clear < 消光
Tamiya 琺瑯油 < 滲線

有咩係唔需要 / 留左ge []  

用手塗 / 噴罐 邊種好 ...
yuk_36937 發表於 19-6-2009 13:02

一般次序...
1Mr.Surfacer 1200 < 噴灰 (噴罐的話唔需要Mr.thinner)
2Mr.Color (噴罐的話唔需要Mr.thinner)

最好噴層光油

3Tamiya 琺瑯油 < 滲線 (需要相關溶劑)
4Mr.Super clear < 消光 (噴罐的話唔需要Mr.thinner)

筆塗同噴 各有各好
唔同情況可能都會用到
回復 支持 反對

一般次序...
1Mr.Surfacer 1200 < 噴灰 (噴罐的話唔需要Mr.thinner)

最好噴層光油

4Mr.Super clear < 消光 (噴罐的話唔需要Mr.thin ...
[H]小矮人~~ 發表於 19-6-2009 05:30

半光定全光個隻 ?
Mr.Surfacer 1200 / 1000 <----邊隻較好用
噴罐/筆塗次序都係1樣 [[bao_03]]
回復 支持 反對

一般高達會用半光,想加重個高達既重量感可以用消光。
留意透明同光速劍之類既部位唔可以用半光同消光

用筆唔噴灰多數情況會較好。
回復 支持 反對

一般次序...

最好噴層光油

4Mr.Super clear < 消光 (噴罐的話唔需要Mr.thin ...
[H]小矮人~~ 發表於 19-6-2009 05:30

噴層光油個步驟..係唔係上完顏色之後噴半光油先再滲線
最後再噴消光
回復 支持 反對

噴層光油個步驟..係唔係上完顏色之後噴半光油先再滲線
最後再噴消光
yuk_36937 發表於 19-6-2009 16:46

滲線前噴光油(唔係半光)
一方面可以易d滲,另一方面可以易d抹走多餘ge顏料
回復 支持 反對

滲線前噴光油(唔係半光)
一方面可以易d滲,另一方面可以易d抹走多餘ge顏料
[H]小矮人~~ 發表於 19-6-2009 09:39

最光個隻 ?
係唔係噴左消光會好難抹走滲線出介d顏料[[bao_26]]

做晒所有步驟最後噴返消光咁就得 ?
回復 支持 反對

最光個隻 ?
係唔係噴左消光會好難抹走出介d顏料[]

做晒所有步驟最後噴返消光咁就得 ?
yuk_36937 發表於 19-6-2009 18:09

表面如果凹凸不平的話,顏料好可能會抹唔走
攪到好污糟,所以消光同半光唔係咁合適...
如果有水貼果d,都係呢個時候做
最後噴返層消光就得
回復 支持 反對

咁膏狀補土有咩用 ?
而 Mr.super clear 同 Topcoat ge 光油有咩分別 [[bao_45]]
仲有上顏色係打磨晒之後1件件上色 , 定係砌好左先再上色
回復 支持 反對

補夾口,小孔等等...

琺瑯油溶劑係x-20
滲線亦可以用火機油..
上色的話都係用返專用ge溶劑
回復 支持 反對