打印 上一主題 下一主題
收起左側

甚麼是元素?

原帖由 ~緣起緣滅~ 於 31-8-2008 15:48 發表

你唔係甘講WO

引用:
蠢人覺得"graphite係element"不對
應是"carbon係element"
但graphite跟本就是carbon, 只是carbon有很多allotropes, 人們將其中一個形態命名為graphite
搞笑地, 從此以後, 蠢人就認為 ...

你真係會錯意[[tk_35]]
回復 支持 反對

原帖由 ~緣起緣滅~ 於 31-8-2008 15:48 發表

你唔係甘講WO

引用:
蠢人覺得"graphite係element"不對
應是"carbon係element"
但graphite跟本就是carbon, 只是carbon有很多allotropes, 人們將其中一個形態命名為graphite
搞笑地, 從此以後, 蠢人就認為 ...

原來你未理解到.....

Pure substance can be divided into compounds and elements.
If a pure substance (e.g. graphite) is NOT an element, then it MUST BE a compound.

If you disagree that graphite is an element, it IMPLIES that you agree that "graphite is a compound"
回復 支持 反對

btw,緣起緣滅form 幾,好似幾pro咁wor ~[[tk_29]]
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 31-8-2008 15:51 發表
btw,緣起緣滅form 幾,好似幾pro咁wor ~[[tk_29]]

我已經係甘嘔血

算啦吧

當一個人認為自己一定係對的時侯
人地就算拎把刀係佢面前
佢都話係對的了
算吧!香港中學會考同高考
會將呢類人放入去大學的了
算啦
我點會pro
佢話石墨係元素都拎到A
我話石墨唔係元素
我咪科科U
我都係收皮吧啦
回復 支持 反對

原來是個中5的人[[tk_29]]

仲有半年多d就會考,嗚呼~[[tk_36]]
祝你好運[[tk_01]]
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 31-8-2008 15:59 發表
原來是個中5的人[[tk_29]]

仲有半年多d就會考,嗚呼~[[tk_36]]
祝你好運[[tk_01]]

我點會好運姐!
我連石墨係元素都唔識
我死得架啦
我一定讀唔到中六啦[[bao_29]]
回復 支持 反對

原帖由 ~緣起緣滅~ 於 31-8-2008 16:02 發表

我點會好運姐!
我連石墨係元素都唔識
我死得架啦
我一定讀唔到中六啦[]

所以咪要好運lor[[tk_03]]
回復 支持 反對

會考唔會問咩係元素掛[[tk_44]]
回復 支持 反對

原帖由 只愛您一個 於 31-8-2008 16:03 發表
會考唔會問咩係元素掛[[tk_44]]

連甘基本既我都唔識
我一定唔識carbon chain redox re. acti.  matal  bond啦
睇黎我要搵樓主幫我打補習打救我[[tk_23]]
回復 支持 反對

graphite belongs to carbon
carbon belongs to elements

-_-

講起gold book, 仲有另外七本唔同aspect 的IUPAC 顏色書

係被?稱為Chemistry 入面的八本四十二章經, 內有大清龍脈之地[[bao_32]]

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=IUPAC%E9%A2%9C%E8%89%B2%E4%B9%A6&variant=zh-cn

回復 支持 反對