樂古Nakuz

標題: 《Raycity Online》7月26日封鎖名單 [打印本頁]

作者: 狼圖騰    時間: 28-7-2010 15:50
標題: 《Raycity Online》7月26日封鎖名單
親愛的車手們:

下列為最新封鎖名單:

印尼陳冠希
COMPUTER
囧死人
浸大E神
麾廐麝覸
AAAAAAAAAABBBBBB
l鹬鹬l覵覸l

以查明為使用遊戲漏洞進行暴走,即時以永久凍結帳號處罰。

《Raycity Online》示
作者: o綠茶o    時間: 28-7-2010 15:52
支持 再封bug  ....我睇下班友幾時先收手
作者: c73e74    時間: 28-7-2010 15:59
封ip好d bor
作者: Ben2944    時間: 28-7-2010 16:00
乜有甘多啊
作者: tszlai01    時間: 28-7-2010 16:16
革命尚未成本,同志仍需努力!!
作者: ERiic    時間: 28-7-2010 16:37
唔封ip = 多舊魚
唉....
作者: king56k    時間: 28-7-2010 16:49
唔封ip = 多舊魚
唉....
ERiic 發表於 28-7-2010 16:37

封ip都未必有用
作者: hihicame    時間: 28-7-2010 17:02
封ip都未必有用
king56k 發表於 28-7-2010 16:49

最少有用過封ac- -
作者: lv8402    時間: 28-7-2010 17:13
作者: o綠茶o    時間: 28-7-2010 17:16
其實你地知5知封ip係絕對無用既呢?
你地仲記5記得我上次換左幾十個ip洗有財有勢套装呢?
你地仲係到不加思索 ...
lv8402 發表於 28-7-2010 17:13

我好奇地問:點解無封你?
作者: lv8402    時間: 28-7-2010 17:19
作者: 真白羊    時間: 28-7-2010 17:33
其實你地知5知封ip係絕對無用既呢?
你地仲記5記得我上次換左幾十個ip洗有財有勢套装呢?
你地仲係到不加思索 ...
lv8402 發表於 28-7-2010 17:13

你又何必再自爆衰野呢.....
作者: lv8402    時間: 28-7-2010 17:58
作者: 真白羊    時間: 28-7-2010 18:06
**** 該帖被屏蔽 ****
lv8402 發表於 28-7-2010 17:58

講左好多次, 唔好係度討論點用BUG用LAG
要舉報用BUG同LAG既方法, 可以係客服回報或者PM我
作者: lv8402    時間: 28-7-2010 18:06
作者: 198292    時間: 28-7-2010 20:57
支持gm做野 ^_^ 但現在暴走bug狗好似越來越多~~
有d想起以前果個小原家族咁....
作者: NuclearAsh核灰    時間: 28-7-2010 21:01
革命尚未成,同志仍需努力!!
tszlai01 發表於 28-7-2010 04:16 PM

錯字鳥
仲有,如果比GM封完1個ip,
比另外1個玩RCO既人抽中左個ip,
人地咪要O嘴?
lv8402 發表於 28-7-2010 05:13 PM

Ip地址每家每戶,或稱作每地址只有一個

註:你所指的換Ip只是更換了Ip尾數
作者: 真白羊    時間: 28-7-2010 21:05
錯字鳥

Ip地址每家每戶,或稱作每地址只有一個

註:你所指的換Ip只是更換了Ip尾數 ...
NuclearAsh核灰 發表於 28-7-2010 21:01

~_~ 不用討論一些這些啦...IP可以轉不是新事物
點轉都得啦...

我有時間會同糕研究封D有機會係BUG友既正身
不過, 我唔排除BUG友係冇正身...只係為賣暴走套圖利的
作者: jacky672    時間: 28-7-2010 21:05
直接將暴走既轉人功能del左佢咁咪冇事囉   大家再唔洗話邊個轉到邊個轉唔到啦
好似玩體車比賽咁  都幾好玩啊
作者: NuclearAsh核灰    時間: 28-7-2010 21:09
直接將暴走既轉人功能del左佢咁咪冇事囉   大家再唔洗話邊個轉到邊個轉唔到啦
好似玩體車比賽咁  都幾好玩 ...
jacky672 發表於 28-7-2010 09:05 PM

痴線-____________________________________________-!
全部人同速 真係玩灣岸鬥夾車咩....
作者: 真白羊    時間: 28-7-2010 21:11
好似玩體車比賽咁  都幾好玩 ...
jacky672 發表於 28-7-2010 21:05

~_~ 那就不是暴走了
作者: lv8402    時間: 28-7-2010 22:02
作者: 真白羊    時間: 28-7-2010 22:05
我用pccw 6mb 次次ip都完全5同ga wo=.=
換了Ip尾數果d係router
應該係香港寬頻果類 ...
lv8402 發表於 28-7-2010 22:02

我家都係netvigator 8MB
雖然係廢既...不過好在可以轉IP XDDD
作者: jacky672    時間: 28-7-2010 22:24
痴線-____________________________________________-!
全部人同速 真係玩灣岸鬥夾車咩.... ...
NuclearAsh核灰 發表於 28-7-2010 21:09

你唔覺成日暴完 都話邊個轉唔到 邊個飛天入地果d野  好煩既咩   不如直接del左轉人既功能  咁咪唔會有依個情況發生囉
作者: 真白羊    時間: 28-7-2010 22:26
你唔覺成日暴完 都話邊個轉唔到 邊個飛天入地果d野  好煩既咩   不如直接del左轉人既功能  咁咪唔會 ...
jacky672 發表於 28-7-2010 22:24

咁不如直接DEL暴走~_~
作者: jacky672    時間: 28-7-2010 22:26
~_~ 那就不是暴走了
真白羊 發表於 28-7-2010 21:11

與其場場暴走完左之後就係到罵黎罵去   只係為左1個功能  咁將個功能廢左佢  都唔係1件唔好既事

咁不如直接DEL暴走~_~
真白羊 發表於 28-7-2010 22:26

咁又冇得出虎  又唔好  改個暴走個玩法就最好
作者: hihicame    時間: 28-7-2010 22:27
你唔覺成日暴完 都話邊個轉唔到 邊個飛天入地果d野  好煩既咩   不如直接del左轉人既功能  咁咪唔會 ...
jacky672 發表於 28-7-2010 22:24

del左轉人暴走就唔好玩-.-
如果冇轉人d新手玩咩
人地點玩阻街--
作者: jacky672    時間: 28-7-2010 22:35
del左轉人暴走就唔好玩-.-
如果冇轉人d新手玩咩
人地點玩阻街--
hihicame 發表於 28-7-2010 22:27

又要公平 又要好玩    場場暴走 之後就係到嘈  你地有你地嘈  佢地有佢地寄番d虎比正身  封ac就再開個 1直都係無保於事 封ip 轉1轉ip又玩得  耐佢咩何  直接將轉人既功能del左佢咪幾好
作者: 真白羊    時間: 28-7-2010 22:37
又要公平 又要好玩    場場暴走 之後就係到嘈  你地有你地嘈  佢地有佢地寄番d虎比正身  封ac就再開 ...
jacky672 發表於 28-7-2010 22:35

一日有暴走套都有人嘈...依個係本身利益問題
唔關轉唔轉既事
作者: jacky672    時間: 28-7-2010 22:44
一日有暴走套都有人嘈...依個係本身利益問題
唔關轉唔轉既事
真白羊 發表於 28-7-2010 22:37

1開始唔整暴走套e樣野咪幾好   如果中徒del左個暴走  就會有人埋怨 佢都未合到狼/鷹就del暴走 咁我點合 咁我d虎/狼咪曬左 呢d

不如將暴走分等級進行啦  1個初級組 1個高級組  初級組就嬴d另外既禮物  高級組就嬴虎件  
1可以吸引d新手升上高級組嬴暴走拿虎  2可以防止d bug友開新手ac用bug黎進行暴走   
e+ d bug友 1比人封左ac 即刻開番個又有機會嬴虎啦  如果定高級組係30lv以上  佢都要升1排先再用到bug啦  咁bug友影響暴走既次數都可以變小d
作者: lung9755    時間: 28-7-2010 22:45
又要公平 又要好玩    場場暴走 之後就係到嘈  你地有你地嘈  佢地有佢地寄番d虎比正身  封ac就再開 ...
jacky672 發表於 28-7-2010 22:35

封佢地正身ac最有用
作者: jacky672    時間: 28-7-2010 22:47
封佢地正身ac最有用
lung9755 發表於 28-7-2010 22:45

你點樣可以搵到證據證明 佢地就係bug友既正身ac先   我地口講係唔夠   查bug友既交易紀錄  都ok既 發現佢多次寄虎件比同1個人 仲要係唔洗錢 咁就知
作者: 真白羊    時間: 28-7-2010 22:51
1開始唔整暴走套e樣野咪幾好   如果中徒del左個暴走  就會有人埋怨 佢都未合到狼/鷹就del暴走 咁我 ...
jacky672 發表於 28-7-2010 22:44

你個提議並不是不可能, 而是開發方面會不會作出此改動
進入暴走的等級可以提高, 不過也有些新手是靠暴走升LV的
無可否認, 新手用暴走升LV快好多
咁會易D追返老手既進度
作者: jacky672    時間: 28-7-2010 22:58
你個提議並不是不可能, 而是開發方面會不會作出此改動
進入暴走的等級可以提高, 不過也有些新手是靠暴走 ...
真白羊 發表於 28-7-2010 22:51

我提議係 分2組   新手照可以用暴走升lv 但拿唔到虎  拿到第2d獎品   bug友要升個ac上高級組lv 都要1段時間
作者: jackyso103    時間: 28-7-2010 22:59
又有bug= =
作者: jacky672    時間: 28-7-2010 23:00
又有bug= =
jackyso103 發表於 28-7-2010 22:59

每個game都有bug 睇下官方處理得好唔好既姐
作者: 真白羊    時間: 28-7-2010 23:01
我提議係 分2組   新手照可以用暴走升lv 但拿唔到虎  拿到第2d獎品   bug友要升個ac上高級組lv 都要 ...
jacky672 發表於 28-7-2010 22:58

依個係開發要更新...影響埋其他服
難度應該....近乎沒有可能
作者: c73e74    時間: 28-7-2010 23:05
你點樣可以搵到證據證明 佢地就係bug友既正身ac先   我地口講係唔夠   查bug友既交易紀錄  都ok既  ...
jacky672 發表於 28-7-2010 22:47

只要查ip登入記錄
作者: jacky672    時間: 28-7-2010 23:10
依個係開發要更新...影響埋其他服
難度應該....近乎沒有可能
真白羊 發表於 28-7-2010 23:01

點會影響其他服   例如台服 韓服更新既野  我地都唔1定有哂  
咁我地港服更新既野  佢地都唔1定要全部1樣
作者: jacky672    時間: 28-7-2010 23:10
只要查ip登入記錄
c73e74 發表於 28-7-2010 23:05

有得轉ip架
作者: NuclearAsh核灰    時間: 29-7-2010 00:26
我用pccw 6mb 次次ip都完全5同ga wo=.=
換了Ip尾數果d係router
應該係香港寬頻果類 ...
lv8402 發表於 28-7-2010 10:02 PM
我家都係netvigator 8MB
雖然係廢既...不過好在可以轉IP XDDD
真白羊 發表於 28-7-2010 10:05 PM

咁不如直接睇連接狀況封MAC Address算數啦~
作者: marcotse    時間: 29-7-2010 02:00
一bug未平一bug又起
gm做野快手d!
加油
作者: king56k    時間: 29-7-2010 02:34
我想講
我係唔會用正身暴走的
我用親d ac 25lv都無
咁我係咪無得拎虎?
作者: jacky672    時間: 29-7-2010 06:54
我想講
我係唔會用正身暴走的
我用親d ac 25lv都無
咁我係咪無得拎虎?
king56k 發表於 29-7-2010 02:34

點解唔用正身暴走呢=.=
作者: king56k    時間: 29-7-2010 07:41
點解唔用正身暴走呢=.=
jacky672 發表於 29-7-2010 06:54

我升緊ac做傳說任
作者: kcshining    時間: 29-7-2010 09:55
我想知道
如果Raycity 回復以往,使用Game guard /其他防護軟件,
對使用Bug 的玩家會否有效?
作者: c73e74    時間: 29-7-2010 10:23
我想知道
如果Raycity 回復以往,使用Game guard /其他防護軟件,
對使用Bug 的玩家會否有效? ...
kcshining 發表於 29-7-2010 09:55

你所指果d都係防外掛-.-
對bug未必有用
作者: lv8402    時間: 29-7-2010 11:03
作者: lung9755    時間: 29-7-2010 11:34
你點樣可以搵到證據證明 佢地就係bug友既正身ac先   我地口講係唔夠   查bug友既交易紀錄  都ok既  ...
jacky672 發表於 28-7-2010 22:47

搵同bug9相同ip
之後唔ban佢用bug個ac,ban佢大ac a_a
作者: siukai633    時間: 29-7-2010 11:59
全部人同速 真係玩灣岸鬥夾車咩.... ...
NuclearAsh核灰 發表於 28-7-2010 21:09

有得言念 wow 新mode?
作者: 真白羊    時間: 29-7-2010 12:14
到底你知道什麼是Mac Address與否?
玩家的電腦只要一連接往Server,不同類型的Mac Address早已被識別;
...
NuclearAsh核灰 發表於 29-7-2010 12:11

補充, 唔好得閒無事走去PING我地個SERVER...唔該
作者: NuclearAsh核灰    時間: 29-7-2010 12:20
RCO SERVER去你部腦至少要經過4/5個SERVER/MODEM
驚佢5知吸邊個MAC ADDRESS WO=.=
lv8402 發表於 29-7-2010 11:03 AM

玩家的電腦只要一連接往Server,不同類型的Mac Address早已被識別;
需要查出哪部玩家電腦進行了連接,再對Mac Address進行封鎖,
只是煩複而已,但實際要找出的難度不高

再者,Modem只會經過一個,經過多個的叫作「Router」;
Server亦只會經過一個,因為Server已經屬於你的目的地

補充,Server實際接達只會接收到玩家電腦的連接請求,
Router只會作出指路者的角色,而且Router的Mac Address主要是用作識別位置;
基本上只有前一站的Router才會有需要知道其Mac Address

另外,你以為接達Server只會經過4~5個Router?
你可以自己試試用Cmd連接往頻1伺服器218.213.69.227;
我的家用電腦接達218.213.69亦需要經過8個Router先到Server

即使經過的Router達十多個,最終Server所獲的Mac Address及Ip亦只會有一個;
如果是路由來歷的話,固然可以知道,但只會屬於紀錄,Server是能夠分辨的。
所以,對Mac Address進行封鎖根本不會造成殺錯良民的後果

你要明白,OSI中TCP/IP的功用,更需要明白Server、Router及Modem的分別;
在裝專家以前,亦請你先確保你的言論沒有可攻擊的弱點或矛盾

不過,其實封Ip或Mac Address都會對官方造成隱憂,
就是若果封鎖的是公用電腦,會影響遊戲人流的上升機率;
根據此原因推斷,這應該就屬於EA禁止GameOne封Ip的原因
補充, 唔好得閒無事走去PING我地個SERVER...唔該
真白羊 發表於 29-7-2010 12:14 PM

話說小弟唔係用Ping...~

用Ping作指令只會獲得連接延時等連接狀態的資訊,
不能得出上述經過8個Router的結果
作者: 真白羊    時間: 29-7-2010 12:22
...
NuclearAsh核灰 發表於 29-7-2010 12:20

即係咁~~你用trxxxxx既效果都係一Q樣
唔好加重我地SERVER既負擔
作者: lv8402    時間: 29-7-2010 12:24
作者: lung9755    時間: 29-7-2010 12:27
...
NuclearAsh核灰 發表於 29-7-2010 12:20

長盡分析
樂點+20
作者: NuclearAsh核灰    時間: 29-7-2010 12:29
即係咁~~你用trxxxxx既效果都係一Q樣
唔好加重我地SERVER既負擔
真白羊 發表於 29-7-2010 12:22 PM

話說用某t氏指令去到網服已經會停...
佢入唔到尾數 即係實際Rco Server

P.s.查實用指令都係多一個傻佬埋去連接..
  應該同多個人Online冇乜分別
作者: lv8402    時間: 29-7-2010 12:35
作者: 真白羊    時間: 29-7-2010 13:04
話說用某t氏指令去到網服已經會停...
佢入唔到尾數 即係實際Rco Server

P.s.查實用指令都係多一個傻佬埋 ...
NuclearAsh核灰 發表於 29-7-2010 12:29

~_~ 不過一堆傻佬撞埋去就係攻擊...
作者: NuclearAsh核灰    時間: 29-7-2010 13:36
有1個問題: MAC address 係咪可以改?
lv8402 發表於 29-7-2010 12:35 PM

當然可以改~改完你仲上唔上到網就係問題咁解

每個Mac Address由48位元16進制數字組成,
首24位元用作識別裝置製造商,後24位元用作識別裝置位置

正常情況下,Mac Address是唯一的,不會重複;亦不能被更改
~_~ 不過一堆傻佬撞埋去就係攻擊...
真白羊 發表於 29-7-2010 01:04 PM

咁而家得我一支公麻~
作者: lv8402    時間: 29-7-2010 13:57
作者: 真白羊    時間: 29-7-2010 14:31
咁而家得我一支公麻~ ...
NuclearAsh核灰 發表於 29-7-2010 13:36

很多人沒加入柒不擴散條約...
作者: NuclearAsh核灰    時間: 29-7-2010 18:33
有d野要補充:
真係5個ga wo=.=,同埋我1早講左"至少"
lv8402 發表於 29-7-2010 01:57 PM

重點在哪?
即使經過的Router達十多個,最終Server所獲的Mac Address及Ip亦只會有一個;
如果是路由來歷的話,固然可以知道,但只會屬於紀錄,Server是能夠分辨的。
所以,對Mac Address進行封鎖根本不會造成殺錯良民的後果
NuclearAsh核灰 發表於 29-7-2010 12:20 PM

作者: jacky672    時間: 29-7-2010 19:09
我升緊ac做傳說任
king56k 發表於 29-7-2010 07:41

咁你暴走戈陣  左手用正身去做傳說 右手同分身暴走??
作者: jacky672    時間: 29-7-2010 19:12
搵同bug9相同ip
之後唔ban佢用bug個ac,ban佢大ac a_a
lung9755 發表於 29-7-2010 11:34

都話可以轉ip落
作者: lv8402    時間: 29-7-2010 19:14
作者: NuclearAsh核灰    時間: 29-7-2010 20:17
咁你認為封Mac Address可5可行呢?
lv8402 發表於 29-7-2010 07:14 PM

重點在哪?
不過,其實封Ip或Mac Address都會對官方造成隱憂,
就是若果封鎖的是公用電腦,會影響遊戲人流的上升機率;
根據此原因推斷,這應該就屬於EA禁止GameOne封Ip的原因
NuclearAsh核灰 發表於 29-7-2010 12:20 PM

作者: lv8402    時間: 29-7-2010 20:27
作者: NuclearAsh核灰    時間: 29-7-2010 21:34
如果我用router,
http://www.checkip.org/ check ip
得到既係"真實"(5係192.168.1.x)果d IP

有時,係router開server用DMZ果陣
人地連去個server係用router個ip,之後就會forward去DMZ指定部server

咁MAC address會點呢?
check 到既係router既mac address定係192.168.1.x電腦既mac address?
lv8402 發表於 29-7-2010 08:27 PM

使用上DMZ又如何?

實際上Ip或Mac Address的紀錄存於每個請求指令上,OSI中IP一層只作目的地路徑的選取;
在傳出的每個請求中,OSI中Data link layer會在指令中加上來源的位址,
以便Server以回郵信件的方式把回應傳回。

而所謂的更改Ip,或加上DMZ實際上亦可視為是對Ip的多一重的保護;
實際來源地的Ip或Mac Address,其實能於Data link layer中的深層內找到。

要找尋來源,只視乎速度、時間及耐性足夠與否;
凡事有其因,必有其果。
作者: lv8402    時間: 29-7-2010 21:53
作者: lung9755    時間: 29-7-2010 23:38
都話可以轉ip落
jacky672 發表於 29-7-2010 19:12

轉左佢都係同正身一樣ip
咁就知bug9正身 除非bug9去網巴暴走
作者: jacky672    時間: 30-7-2010 07:47
轉左佢都係同正身一樣ip
咁就知bug9正身 除非bug9去網巴暴走
lung9755 發表於 29-7-2010 23:38

用分身暴走果陣轉ip  用正身果陣唔轉ip咪得囉
作者: lv8402    時間: 30-7-2010 08:57
作者: jacky672    時間: 30-7-2010 12:03
封ip 1早5得ga la wo

根據NuclearAsh核灰既理論:
"OSI中Data link layer會在指令中加上來源的位址"

推論 ...
lv8402 發表於 30-7-2010 08:57

啊懶醒哥  我幾時有講個話封ip得呢??
作者: NuclearAsh核灰    時間: 30-7-2010 16:04
根據NuclearAsh核灰既理論:
"OSI中Data link layer會在指令中加上來源的路徑"

推論:
OSI中Data link layer去到server果陣,
會儲存該"指令/資料"經過既每1個ip同MAC address,
所以可以用MAC address逐步追查佢bug既電腦係邊到.

如果你係用hkbn果d,佢可以check到果座樓既MAC address(同hkbn d人對番),
再係入面依照追查既資料追查bug既電腦係邊到.
(因為我地應該5知大家屋企網卡既MAC address,好難直接check到你屋企)

如果你係用PCCW(有modem)果d,
佢可以直接check到你modem既MAC address(同pccw d人對番),
追查bug既電腦係邊到

甚至係Data link layer仲會留低更多資料

前題係網絡商有無留低d MAC address(99%有)

如果網絡商肯合作,
就可以分到邊d係公用電腦
邊d5係公用電腦,消除隱憂,
並追查bug既電腦係邊到
lv8402 發表於 30-7-2010 08:57 AM

稍作改正。

其實封鎖Ip或Mac Address的原理應為根據請求來路,
以請求來源的路徑追查來源Router,並對其Router進行封鎖;
而此方法可避免前文提及的殺錯良市民的後果,惟依然未能避免公用電腦之弊端。

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://hrmlarticle81www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2