打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] [分享] 進化論係咪真?定係創造論

關閉 [複製鏈接]
Originally posted by 小門 at 2006-5-13 17:22:

貼左,究竟你有無睇?

well藍字的確係我睇法,不過你而家詢問緊我
我唔咁答你又會嘈,你想點?
紅字唔係唔肯定,唔係種種雄羊都用角對撞
你中文真係幾差下

都話我明架啦,會員

請貼一次該書作者資料 ...

貼左就實岩架???睇左都唔知入邊講咩啦!!e家要的係歷史証明

紅字唔係唔肯定,唔係種種雄羊都用角對撞
你中文真係幾差下

咪又係一個無證睇法,,仲有我幾時問過你呢...一路都係反對你,,唔好自以為是啦!
藍字又係一個假設性想像,,,你睇好多科幻片???

都話我明架啦,會員
呢句野的意思,,已經可以比我投訴你的咁樣版主的態度!自以為版主就處處挑釁,粗俗態度!

請貼一次該書作者資料
算把啦你...菲力普.史托克 著

1.挪亞方舟 書,套戲既制片人出既
2.時間有咩關係?我睇果本物種起源係新編
3.指鹿為馬
4.sorry,我睇果本物種起源係新編,前面一早寫明左

1)請貼一次該書作者資料
2)時間無關呀?,,咁你之前講咩我outdate姐!自己話人又得呀..人地話你又多多藉口,,強!
  仲有,,,時間點解無關呀.??e家新找到的資料難道會跟之前發現的一樣??理性d啦!!
3)牛頭唔答馬嘴,,亂用4字詞
4)又拉番物種起源出黎....e家講緊咩先,,你反對方舟d野我解釋哂,,又拉去物種的起源,,又一句牛頭唔答馬嘴

1.goodness我記錯tim
2.有動物係自我繁殖,咁佢係咪一個"種"?
3.有咩問題
4.變種係物種唔只係品種,細菌都可以變種,電視成日講

1)ok
2)咁你講種,,我咪打種lo,,你要界咪界lo  界:同一界的生物有共通的特徵!
  細菌係原核生物,,所有細菌都係呢一界....唔會話變左種就多左個物種出黎,,而且有動物係自我繁殖,咁佢係咪一個"種"? 你問呢句有咩關係???
3)你知唔知品種同物種有咩唔同先
4)我夠知細菌可以變種啦,,唔係物種啦罵...分清楚先啦!!!!

唔理性係你班人,有洞當方舟
部攝影機出現問題當靈異事件
有趣有趣

1)幾時有話過有洞=有舟先,,我邊句講過??
2)部攝影機出現問題當靈異事件,,,我邊句有講???同埋解釋唔到d野,用靈異唔得咩,,有咩問題先????

ok,發泄吧
簡直5粒廢字,,不如你唔好回應啦...人話發泄,你又話發泄!一開始話發泄,你咪唔洗打咁多lo!!

極度主觀言論,不理也罷
我講緊自己感受,,緊係主觀啦,大佬,,,
不如我比番你比我d字啦,,"你睇果d 係outdate野黎架啦!up date 少少啦!!

郵票可以代表到咩???

不嬲都係正正式式討論...試問點樣叫唔正式??

呢到係講緊創造 同演化論,,,進化論我質疑左好多啦,,,係時候比你質疑創造論,,你質疑左方舟,,我提出左反對
回復 支持 反對

Originally posted by 骨奴 at 2006-5-13 18:11:

貼左就實岩架???睇左都唔知入邊講咩啦!!e家要的係歷史証明

紅字唔係唔肯定,唔係種種雄羊都用角對 ...

留定topic我會oppose~創造論^^
回復 支持 反對

Originally posted by Zend at 2006-5-13 18:13:

留定topic我會oppose~創造論^^

嗯,,我都想停下....唔想再回
回復 支持 反對

好鬼悶
我之前遇到個中一生(當我中三時,現在中四)
聖經知識一流,我同佢都討論左好耐
現在同你討論,我發覺佢講野原來幾有point

咪又係一個無證睇法,,仲有我幾時問過你呢...一路都係反對你,,唔好自以為是啦!
藍字又係一個假設性想像,,,你睇好多科幻片?

選擇性失明

呢句野的意思,,已經可以比我投訴你的咁樣版主的態度!自以為版主就處處挑釁,粗俗態度!

我係未做版主之前已經係咁既態度
我比人選出黎,係因為能力,唔係態度

算把啦你...菲力普.史托克 著

名?
歐竹雷粉人說,閣下所說是廢話

1)請貼一次該書作者資料
2)時間無關呀?,,咁你之前講咩我outdate姐!自己話人又得呀..人地話你又多多藉口,,強!
  仲有,,,時間點解無關呀.e家新找到的資料難道會跟之前發現的一樣理性d啦
3)牛頭唔答馬嘴,,亂用4字詞
4)又拉番物種起源出黎....e家講緊咩先,,你反對方舟d野我解釋哂,,又拉去物種的起源,,又一句牛頭唔答馬嘴

1)無興趣
2)你outdata係因為你唔知道有樣野叫智慧設計論同創造演化論仲有自然神論
3)你睇清楚d好唔好?
4)你話我睇百幾年前既書嘛,你out d,睇聖經

1)ok
2)咁你講種,,我咪打種lo,,你要界咪界lo  界:同一界的生物有共通的特徵!
  細菌係原核生物,,所有細菌都係呢一界....唔會話變左種就多左個物種出黎,,而且有動物係自我繁殖,咁佢係咪一個"種"? 你問呢句有咩關係?
3)你知唔知品種同物種有咩唔同先
4)我夠知細菌可以變種啦,,唔係物種啦罵...分清楚先啦

2)細菌要變個新種出黎有幾難?
3)唔知,無興趣知
4)細菌變種,咪變另一個種囉

1)幾時有話過有洞=有舟先,,我邊句講過
2)部攝影機出現問題當靈異事件,,,我邊句有講?同埋解釋唔到d野,用靈異唔得咩,,有咩問題先

1)oh我當你無講過,咁方舟係邊樹?
2)你有無睇過套戲?入面班人係咁講
用靈異解釋,即係不科學

呢到係講緊創造 同演化論,,,進化論我質疑左好多啦,,,係時候比你質疑創造論,,你質疑左方舟,,我提出左反對

講創造論就唔好講方舟,關咩事
我無興趣質疑創造論,我本身係無神論者
我從來無將創造論放在眼內
同理無需要質疑佢,反對佢
反正佢都唔可以係大學教

[ Last edited by 小門 on 2006-5-13 at 06:35 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by ┼明月新星↗ at 2006-5-13 16:44:

不是懷不懷疑的問題
而是沒有歷史證物能夠證明進化論的理論是正確的 那你怎去支持你的論點?
你連這些也搞不清楚 還討論些什麼?

[ Last edited by ┼明月新星↗ on 2006-5-13 at 04:54 PM ]

證據 化石 一早就有 單單非洲一個洲也找4千多具不同時代的猿人化石
證據早就放在眼前
正如小門所說 你們選擇性失明

[ Last edited by 呵呵^^(精銳左) on 2006-5-13 at 06:41 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 骨奴 at 2006-5-13 18:26:

嗯,,我都想停下....唔想再回

回定無能力回(sm9)
你當我off topic又好
搗亂又好
我實在頂唔順你d小學程度中文
道"得",切切抵抵,並並通通我當你打錯字
人地話你指鹿為馬你又唔明
叫人讀好bio先黎講,不如你讀好d中文先黎打字啦
錯別字一大推,用用下書面又用口語,文句又唔通順

話人淨係識上網搵d未證實o既野,
不如你好好咁證實一下你所講既神,方舟,洪水係咪真有其事,真有其物先啦(sm9)

中文都未搞掂,,,,,,,,,,就係聖經搵到當事實,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,成熟的人係識分辨出真假,,,,唔會單靠上網同聖經看回來的東西就信到十足十,,,,,,,,,,,,,,,我會從書上,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,影片上,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,新聞上,,,,,,,,,,,,,,,,,,討論中,,,,,,,,,,,,,,,,網上,,,,,,,,,,,,實地上,,,,,,,,,,,文學上,,,,,,,,,,,,,,去增加自己的知識同理性分辨出真,事實同假像................................

仲有,你叫人睇方舟電影,又話係新既
但係佢講出d劇情出黎你又唔知
我同佢睇既就係上年影音使團出既挪亞方舟驚人啟示
係你睇既新過呢套定你講緊其他民族歷史入面既方舟丫?
不如你講下你睇左邊套啦(sm9)
回復 支持 反對

我再最後警告一次!!
任何人再係此貼中發表有關人身攻擊的言論,
我會扣80分處理(兩個貼),
以下是點名批評:骨奴,小門,呵呵^^(精銳左)。
緊記:討論還討論,請用和平的氣氛討論,我都知呢個題目係科學上的確未有明確的答案,要令人信服都有難度,但千萬不要用過了火的語氣,否則我也不客氣!!
回復 支持 反對

其實我2者也不相信

而且世界上的定律 都是有一個特定的規則 所以我較為相信創造論..加上很多定律也是好像定了

在某些時候一定會被人發現,就像相對論而言,就算愛因斯坦沒有發表相對論,但是過多幾年,

還是有人會發表的,只不過是時間的問題

但是進化論也有證據證明到是正確的(經咁多位說明後bao_05..因為我對這些問題沒有什麼研究@"@)

看來 這場辯論賽我還是退出好了 2方還是加油辯論吧!
回復 支持 反對

Originally posted by ┼明月新星↗ at 2006-5-13 20:30:
其實我2者也不相信

而且世界上的定律 都是有一個特定的規則 ..所以我較為相信創造論加上很多定律也是好像定了

在某些時候一定會被人發現,就像相對論而言,就算愛因斯坦沒有發表相對論,但是過多幾年,

還 ...

好像有個叫智慧設計論吧...."
回復 支持 反對

Originally posted by ┼明月新星↗ at 2006-5-13 14:25:
人是猴子變的?達爾文的進化論根本就是漏洞百出
其實據我所知進化論只不過是人想像出來而已
好像在以前已經被推反了
創造論就不知

聽聞話達耳文臨死前都認自己ge進化論唔成立,係咪真ga
回復 支持 反對