打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] [分享] 進化論係咪真?定係創造論

關閉 [複製鏈接]
Originally posted by kawa0215 at 2006-5-10 08:18:
進化論其實仲未搵到任何科研證據,
首先..
要由無機生物>有機生物
已經係無咩可能的事...
如果一件物品無任何的料理..
正如一架車咁..就算已經入full油
放係度幾十年..無任何料理...
架車會唔會行到,,?? ...

係唔係熱工第2定律?
熱力學第二定律...

[ Last edited by .•Hung▊鴻 on 2006-5-10 at 11:13 PM ]
回復 支持 反對

另外我講一講我對生命形成既睇法
你其實可以將生命(指一開始的單細胞生物)其實是一種極不穩定的物質
所以才要經過幾十億年才幸運地出一種比較穩定的生命物質
透過遺傳密碼(當時應該是RNA)那種穩定的生命物質就繼續與身邊的物質進行化學作用
吸收其它物質讓自已"生存"下去
其實生命只是一堆物質 即使我們的感情也不是那麼高深的學問
只不過是一堆化學反應而已

[ Last edited by 呵呵^^(精銳左) on 2006-5-10 at 11:21 PM ]
回復 支持 反對

邊有咁多幸運出現- -?
回復 支持 反對

Originally posted by .•Hung▊鴻 at 2006-5-10 23:28:
邊有咁多幸運出現- -?

你出世都同好多兄弟搶
你是唯一的"幸運 "
回復 支持 反對

Originally posted by .•Hung▊鴻 at 2006-5-10 23:06:

係唔係熱工第2定律?
熱力學第二定律...

[ Last edited by .•Hung▊鴻 on 2006-5-10 at 11:13 PM ]

嗯..
那人是用熱工第二定律解釋

另外..
我記得佢話過..
進化論係有好多主觀成份...
但係科學係客觀的

[ Last edited by kawa0215 on 2006-5-11 at 08:09 AM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 小門 at 2006-5-5 18:49:
又黎.....
上面其中一條粉腸唔好轉載我講既野又唔加名

1->
4->
普遍見識
演化論與生命起源無關
演化論同上帝可以無抵觸

因為明天考bio,,所以溫左下書!!

演化論與生命起源 根本有關!!

而且創造論2者只能存在其一!!不是沒有抵觸

物種起源

對不同物種的起源有2種解釋

1)創造論(creation)
   每一物種給上帝造即時生產,每個物種自其創造一該保持基本不變

2)演化(evolution)
  在遠古時代地球上的生命始於細小的水生物,然後經過漫長的時間,逐漸演變成現時繁多而複習的陸上生物!

所以演化論跟本同生命起源有關!2者不能並存,,根本存在矛盾演化論同上帝可以無抵觸 呢句,,原全係誤導!

達爾文提出的自然理論 2大失敗處:

1)變異是給突變所產生,,一般突變是壞的
2)不是所有變異都是可以遺傳的,例如因環境影響所產生的變異是不可以遺傳的
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

而且最大誤導,,係你講個"從水牛角談起->性擇
                                 物競天擇,適者生存?->性擇
                                 需要與進化->人擇

(性擇)是指有性別差異的天擇形式

在這http://home.netvigator.com/~jskfung/co/special/s14.html 的物競天擇,適者生存,,從水牛角談起,,需要與進化,,只有一個名詞可以用(天擇),,但一一都是用來反對天擇的,,而你反而用一個無關的字眼來反對他(性擇),,根本正誤導人家!!,,,根本與性無關!!可以解釋一下哪幾點的x擇是何來????

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
第3: 在這個網 http://julian_yeung.tripod.com/collection/cfaq/g2.html

的一文指出 達爾文自稱不可知論者,,而不可知論者的意思我已解釋過:
不可知論者: Agnostic:相信神的存在無法證實,但也不否認神有可能存在的人!!!!

解釋一下你們說他不信的原因可以??而且哪篇野的說明 出現很多矛盾點,,又說他無神論,又說他不可知論者,,,哪裡的可信性 降至極低!!!!

p.s 別再亂用名詞,別在誤導人們,別再叫人先看 物種的起源
     http://library.kmsh.tnc.edu.tw/science/content/1979/00100118/0010.htm

Originally posted by 小門 at 2006-5-9 17:44:

Are you talking about this?
http://www7.nationalgeographic.com/ngm/0504/feature1/index.html

還有,,我想問下你

呢個網 [url]http://www7.nationalgeographic.com/ngm/0504/feature1/index.html[/url] d相有幾多張,,睇黎黎去只有幾張不清不楚,一點根據證明都看不到的相,,,不如你索性post d 相出黎吧!!!你當我們英文差吧,,,post出來給人看看 哪一堆有力的古代人相!

[ Last edited by 骨奴 on 2006-5-11 at 09:10 AM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 骨奴 at 2006-5-11 09:03:

因為明天考bio,,所以溫左下書!!

演化論與生命起源 根本有關!!

而且創造論2者只能存在其一!!不是沒有抵觸

物種起源

對不同物種的起源有2種解釋

每一物種給上帝造即時生 ...

well,1999,意指講野唔清唔楚

每一物種給上帝造即時生產,每個物種自其創造一該保持基本不變

2)演化(evolution)
  在遠古時代地球上的生命始於細小的水生物,然後經過漫長的時間,逐漸演變成現時繁多而複習的陸上生物!

成句野你自己定義出黎,呸

1)變異是給突變所產生,,一般突變是壞的
2)不是所有變異都是可以遺傳的,例如因環境影響所產生的變異是不可以遺傳的

1)係又點,衰既死,好既留低,that's all
2)係,無錯,有咩問題,突變不嬲指基因突變
而家又唔係玩緊"用進廢退法"

(性擇)是指有性別差異的天擇形式

你好似誤會性擇既意思
性擇係指異性對異性既選擇
例如雌羊鐘意大角雄羊,肯同大角雄羊繁殖
大角雄羊漸漸就會比小角雄羊更多(繁殖率高)
至於你問點解雌羊有d咁既怪癖
可能係由於腦部化學物質影響(大腦呢家野好複雜,小小改變都好大影響)

而且哪篇野的說明 出現很多矛盾點,,又說他無神論,又說他不可知論者,,,哪裡的可信性 降至極低

都話,一個係個人感觀,另一個係其他人既感觀
咁都唔明???

p.s 別再亂用名詞,別在誤導人們,別再叫人先看 物種的起源

#標題:物種原始——達爾文與華萊士

#作者:袁尚賢

我無興趣睇呢篇野
但係你討論演化論之前
必需睇左物種起源一書先
我上頁貼左個radio,入面有教授講,"未睇過物種起源同咩我講演化論"

還有,,我想問下你

呢個網 http://www7.nationalgeographic.com/ngm/0504/feature1/index.html d相有幾多張,,睇黎黎去只有幾張不清不楚,一點根據證明都看不到的相,,,不如你索性post d 相出黎吧!你當我們英文差吧,,,post出來給人看看 哪一堆有力的古代人相!

中文你又差,英文你又差,你識咩方言咁?
http://www7.nationalgeographic.c ... ure1/bridgemap.html
不如你貼耶穌or上帝真人相比我睇

Originally posted by kawa0215 at 2006-5-11 08:04:

嗯..

另外..
我記得佢話過..
進化論係有好多主觀成份...
但係科學係客觀的

[ Last edited by kawa0215 on 2006-5-11 at 08:09 AM ]

wow!
熱力學都拎黎玩,勁
不過,地球唔係封閉空間
佢有吸引太陽既能量

Originally posted by 呵呵^^(精銳左) at 2006-5-10 23:18:
你其實可以將生命(指一開始的單細胞生物)其實是一種極不穩定的物質
透過遺傳密碼(當時應該是RNA)那種 ...

well,我立場黎講,撞齊AUCG四種野就夠用

[ Last edited by 小門 on 2006-5-11 at 07:10 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 小門 at 2006-5-11 19:05:

wow!
熱力學都拎黎玩,勁
不過,地球唔係封閉空間
佢有吸引太陽既能量

我諗佢唔係玩吧..
那人是一個博士

Originally posted by .•Hung▊鴻 at 2006-5-10 23:06:

係唔係熱工第2定律?
熱力學第二定律...

嗯..

Originally posted by 呵呵^^(精銳左) at 2006-5-10 23:18:
透過遺傳密碼(當時應該是RNA)那種 ...

可是...
單細胞生物又能否繼續生存..
依進化論說
物競天擇..
這個單細胞生物又能在沒有一個料理的東西下..
繼續生存呢...?
證據:熱工第二定律
這個是我的理解+那次東東的小小得著,可能有錯,
因為那次我是半睡半醒地聽的=="

而且根據進化論所說..
所有生產是由一個單細胞生物所進化...
但是如今不是證明了在宇宙大爆發之後,
就形成了生命嗎...?

Originally posted by 小門 at 2006-5-11 19:05:
well,我立場黎講,撞齊AUCG四種野就夠用

沒記錯..
這是RNA吧..
但不是還要DNA嗎..?
這是看http://www.retina.org.hk/news89.htm#mole

[ Last edited by kawa0215 on 2006-5-12 at 03:03 AM ]
回復 支持 反對

我諗佢唔係玩吧..
那人是一個博士

呢d資料佢自己都係睇番黎
周圍都有,不過係錯

可是...
單細胞生物又能否繼續生存..
依進化論說
物競天擇..
這個單細胞生物又能在沒有一個料理的東西下..
繼續生存呢...?
證據:熱工第二定律
這個是我的理解+那次東東的小小得著,可能有錯,
因為那次我是半睡半醒地聽的=="

而且根據進化論所說..
就形成了生命嗎...?

證據?好明顯你未諗過就搬出黎撻人,不過你無聽錯,的確係熱學第二定律
佢所謂既熱力學第二定律,係地球係封閉空間既前題下先用到
但地球有接收太陽既能量(熱,光),所以唔算封閉空間

跟住果堆我唔太明你講乜
如果你指宇宙大爆發之後就即刻有生命
你都係做下Research先啦

沒記錯..
這是RNA吧..
但不是還要DNA嗎..?
這是看http://www.retina.org.hk/news89.htm#mole

RNA本身就足夠形成生命,唔一定要DNA
回復 支持 反對

Originally posted by kawa0215 at 2006-5-12 02:01:

而且根據進化論所說..
就形成了生命嗎...?

生命物質
1)會吸引身邊的物質來壯大自身
2)會對能量有需求
ok 我不知你說宇宙大爆發之後
我們現正身處的時空不就是之後了嗎
回復 支持 反對